حق اولاد یا کمک عائله مندی چیست و شرایط دریافت آن چگونه است
حق اولاد در اصل کمک هزینه ای برای مخارج فرزندان بیمه شدگان است و مبلغ آن معادل ۳ برابر حداقل مزد روزانه کارگر ساده برای هر فرزند در هر ماه می باشد.
همچنین این مبلغ طی هر سال، با افزایش حداقل دستمزد سال جدید نیز افزایش پیدا می کند.
بر اساس ماده ۸۹ قانون تامین اجتماعی، پرداخت حق اولاد یکی از وظایف کارفرما علاوه بر انجام اموری مانند ارسال لیست بیمه برای افراد متاهل و دارای فرزند است.
ضمنا تا قبل از سال ۹۴ پرداخت حق اولاد تنها برای حداکثر ۲ فرزند بوده و در حال حاضر چنین محدودیتی و سقفی وجود ندارد و کارفرما مکلف به پرداخت هزینه حق اولاد برای تمام فرزندان می باشد.
شرایط پرداخت کمک هزینه حق اولاد چیست؟
هزینه حق اولاد تنها به افرادی پرداخت می شود که حداعق سابقه ۷۲۰ روز معادل دوسال نزد سازمان تامین اجتماعی را دارا باشند.
همینطور پرداخت حق عائله مندی فرزندان تحت پوشش تامین اجتماعی طبق قانون تا سن ۱۸ سال تمام می باشد و درصورتی که فرزند از ۱۸ سال به بعد قصد ادامه تحصیل داشته باشد، سرپرست خانوار با ارائه گواهی اشتغال به تحصیل فرزند خود میتواند حق اولاد را تا مادامی که تحصیل وی ادامه داشته باشد، دریافت کند.
در صورتی که فرزند در حال تحصیل، اقدام به ازدواج کند و پس از ازدواج نیز به تحصیل خود ادامه دهد، حق اولاد قطع نخواهد شد و به کارگر یا کارمند پرداخت میشود.
در قانون کار محدودیت زمانی برای تحصیل اولاد مشخص نشده است و تا زمانی که گواهی اشتغال به تحصیل فرزند اعتبار داشته باشد، حق اولاد پرداخت میشود.
در اجرای مواد ۸۶ و ۸۷ قانون تامین اجتماعی، زن و شوهری که در یک کارگاه و یا در کارگاههای جداگانه اشتغال بکار داشته باشند در صورت داشتن شرایط مذکور (پرداخت ۲ سال حق بیمه) حق اولاد به هر دو والدین پرداخت میشود.
پرداخت حق اولاد به جنسیت فرزند بستگی ندارد و برای تمام فرزندها یکسان است.
فرزندانی که به دلیل بیماری یا همچنین نقص عضو، گواهی کمیسیون های پزشکی را دریافت کرده اند و می توانند اثبات کنند که شرایط کار کردن برای آن ها فراهم نیست، می توانند از حق اولاد نیز بهره مند شوند.
حق اولاد تنها به مشمولین قانون تامین اجتماعی و قانون کار تعلق می گیرد.